Pomoč pri suhi in razdraženi koži

Rakitovec v zadnjem času prevzema status ene najbolj pomembnih in dragocenih učinkovin za nego kože. Posebej hranljivo je olje rakitovca, ki ga pridobivamo iz semen ali plodov. V olju rakitovca, ki je iztisnjeno iz mehkih plodov, je namreč prisotna visoka koncentracija znane in pomembne omega-7 maščobne kisline, poleg tega pa olje vsebuje tudi številne rastlinske sterole, karotenoide in vitamin E. Vse to so hranilne snovi, ki ugodno in blagodejno vplivajo na stanje kože in sluznic, zato ne preseneča, da se olje rakitovca v Aziji že stoletja uporablja za zdravljenje kože in sluznic.

Prav tako je za kožo zelo hranilno svetlinovo olje oz. olje večernega jegliča. Svetlinovo olje je bogato predvsem z omega-6 maščobnimi kislinami, ki uravnava številne fiziološke procese in pripomore predvsem k ohranjanju hidratacije telesa, tako da preprečuje prehajanje vode iz celic. Svetlinovo olje posledično vlaži, ščiti in pomirja občutljivo kožo.

Vitamini in minerali, ki jih koža obožuje

Med vitamini in minerali je visoko med najpomembnejšimi cink, ki prispeva k dobremu počutju kože in med drugim sodeluje tudi pri nastajanju kolagena in elastina, ki sta pomembna za čvrstost in elastičnost kože. Poleg tega dodatno pripomore k okrevanju suhe in razdražene kože, saj prispeva k zaščiti in delitvi celic kože. Za obnovo kože je pomemben tudi vitamin B5, znan tudi kot pantotenska kislina. Vitamin E je močan oksidant, ki celice kože ščiti pred škodljivimi prostimi kisikovimi radikali ter s tem zmanjšuje njihovo staranje zaradi oksidacije. Nazadnje je tukaj še vitamin A, ki mu pravimo tudi »lepotni vitamin«, in še dodatno prispeva k ohranjanju sijoče in zdrave kože ter sluznic. Poleg tega izboljšuje tudi sposobnost zadrževanja vode v koži, povečuje elastičnost in aktivnost encimov v koži, obenem pa zmanjšuje pigmentacijske spremembe na koži, pospešuje rast kože in las ter tako pomaga pri celjenju raznih ranic na koži.

GRAZIA nasvet: preizkusite izdelek Beauty Omega 7 iz finskega podjetja Vitabalans, ki združuje prav vse omenjene sestavine in je nepogrešljiva izbira pri suhi koži ali sluznicah.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si