Preuredite dom s starimi predmeti, ki lahko znova zaživijo

 

V juniju, ko obeležujemo svetovni dan okolja, naš največji spletni oglasnik bolha.com ugotavlja, da Slovenci v koraku s časom opremljamo dom tudi s kosi pohištva, ki so že bili uporabljeni. Na bolha.com smo v zadnjem letu najbolj iskali kotne sedežne garniture, kuhinje z aparati in postelje ter najpogosteje prodajali vrtne garniture in stole. Še vedno pa ciljamo na velike nepremičnine. Najbolj smo iskali hiše, nato stanovanja za oddajo in stanovanja za najem.

 

Ponovna uporaba predmetov je eden izmed učinkovitih načinov, da pripomoremo k varovanju naravnih surovin in okolja – tako z nakupom kot s prodajo stvari, ki so jih že uporabili drugi. Pri tem lahko tudi prihranimo, saj dobimo kakovostne stvari po ugodnejših cenah, ali si odebelimo denarnico, ko prodamo stvari, ki jih ne potrebujemo več. V svetu sicer postaja opremljanje doma z »vintage« stvarmi zelo priljubljen trend. Ne le, ker s tem pripomoremo k bolj čistemu okolju, temveč, ker lahko na ta način opremi doma vtisnemo edinstven pečat.

 

Najraje kupujemo že uporabljene kotne sedežne garniture in prodajamo vrtne garniture

Da tudi Slovenci opremo za dom, ki je že bila uporabljena, radi kupujemo in prodajamo, opažajo tudi pri našem največjem spletnem oglasniku bolha.com. Najbolj obiskane kategorije pohištva v zadnjem letu na bolha.com so bile kotne sedežne garniture, kuhinje z aparati, postelje, jedilne mize in kuhinje brez aparatov. Največ oglasov v kategoriji pohištva pa je bilo oddanih za vrtne garniture, stole in postelje. Med najbolj priljubljenimi kosi opreme za prodajo so še jedilne mize, klubske mizice in otroške postelje. O tem, da lahko z nakupi že uporabljene opreme za dom tudi prihranimo, zgovorno govorijo cene. Že uporabljene, a še vedno lepo ohranjene stole, lahko na bolha.com kupimo že za 1,5 evra, postelje od dva evra naprej, otroške postelje od pet evrov naprej, vrtne garniture od 15 evrov naprej in kotne sedežne garniture od 10 evrov naprej.

 

Tudi pri nas trend selitve v hiše na obrobjih mest in na podeželje

Slovenci sledimo še enemu svetovnemu trendu – selitvi na obrobje mest. V času pandemije je marsikdo izkusil delo od doma in bo na tak način nadaljeval z delom. Nenazadnje na trend vplivajo tudi ugodnejše cene parcel in nepremičnin zunaj mest, pomanjkanje ponudbe v mestih ter želja po kakovostnejšem življenju v naravi. Zato je tudi pri nas opazen trend naraščanja povpraševanja po klasičnih stanovanjskih hišah na obrobjih mest in tudi na podeželju. Na bolha.com smo med več kot 30 tisoč oglasi v kategoriji Nepremičnine najpogosteje brskali po oglasih za prodajo hiše (30,3 %), nato za oddajo stanovanja (26,6 %) in prodajo stanovanja (18,3 %). Ne glede na to, katero vrsto doma opremljamo, pa lahko okolju s ponovno uporabo pohištva prihranimo veliko več, kot si mislimo.

 

Proizvodnja ene sedežne garniture ustvari 90 kg emisij CO2

Ko na primer zavržemo sedežno garnituro, ki smo se je naveličali, zavržemo z njo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena. Na bolha.com je bilo v letu 2020 objavljenih 14.247 oglasov rabljenih sedežnih garnitur. V primeru, da so bile vse tudi prodane, smo prihranili 282.230 kilogramov emisij ogljikovega dioksida letno. To je toliko, kolikor bi Slovenci ustvarili s prižigom 315 milijonov sveč v 21 letih. Proizvodnja ene nove sedežne garniture namreč ustvari 90 kilogramov emisij ogljikovega dioksida. Preden si torej omislimo nove stvari, si zastavimo tri ključna vprašanja: Ali to zares potrebujemo? Ali moramo to nujno kupiti ali si lahko izposodimo, najamemo ali si delimo? Ali lahko kupimo rabljeno? Naša odločitev ima lahko velik vpliv na okolje.

 

 

Naši predmeti lahko znova zaživijo v rokah drugih

Vsako leto namreč človeštvo proizvede približno 2,12 milijarde ton odpadkov; že samo v Sloveniji jih nastane 8,4 milijona tone. To je posledica tega, da kar 99 odstotkov stvari, ki jih kupimo, že po šestih mesecih pristane v smeteh. V povprečju vsak Slovenec zavrže več kot 10 kg še uporabnih stvari na leto. Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati. Kar je za nekoga iz različnih razlogov neuporabno, lahko nekomu drugemu služi še dolga leta. Zato predmete, ki jih ne potrebujemo več, raje podarimo ali prodajmo in izmenjajmo na bolha.com. Namesto vas lahko izdelke prodajajo tudi v Butikih ponovne uporabe v okviru projekta Lokalna bolha.com.

 

Kako kupovati že uporabljeno pohištvo?

Če se odločate za nakup rabljenega pohištva, je vseeno treba upoštevati nekaj pravil. Najprej preverite njegovo stanje in delovanje. Odprite in zaprite predale, sedite na stol, poskusite, ali je miza stabilna, preglejte za morebitne poškodbe itd. Bodite pozorni tudi na to, da bo pohištvo ustreznih dimenzij za vaš prostor. Če najdete kos pohištva, ki vas je res pritegnil, vendar ni v idealnem stanju, ga lahko obnovite. Že osvežitev barve naredi veliko razliko!

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si