V idiličnem okolju Dvorca Zemono, kjer domuje Gostilna pri Lojzetu, je chef Tomaž Kavčič znova dokazal, zakaj velja za enega najbolj inovativnih in cenjenih kuharskih mojstrov. S sedemhodnim menijem, ki ga je posvetil cvetovom in uskladil s prestižnimi šampanjci Krug, je ustvaril nepozabno kulinarično izkušnjo, ki je povezala tradicijo Vipavske doline z brezčasno eleganco francoske hiše šampanjcev.
Krugova tradicija edinstvenih zgodb
Hiša Krug že od leta 2015 vabi svoje ambasadorje po svetu, da reinterpretirajo eno sestavino in jo predstavijo na najbolj inovativne načine. Letos je ta čast pripadla cvetu, ki simbolizira svežino, nežnost in energijo. Na tej filozofiji je Tomaž Kavčič zgradil celoten meni, ki je povezal bogato dediščino slovenske kulinarike z edinstvenimi okusi šampanjcev Krug Grande Cuvée in Krug Rosé.
Večer umetnosti na krožnikih
Večer se je začel spektakularno, z jedjo, ki je leta 2021 navdušila umetnico Marino Abramović – kajvarjem, postreženim v kozarcih, visečih s stropa. Nato so gostje uživali v prefinjenih kreacijah, kot so kroglica iz mladega vipavskega sira z marinirano sardoniko, roast beef z zelenjavno sredico ter postrv z Vipavske doline, ki jo je spremljal Krug Rosé 27ème Édition. Jesenske barve so se na krožnikih zableščale z belim tartufom, zobatcem, prekritim z 24-karatnim zlatom, in zelenjavnimi redukcijami. Večerjo je zaokrožila sladica iz grozdja, ki je simbolično počastila bogato zgodovino hiše Krug.
Umetnost povezovanja okusov
Med dogodkom, ki ga je vodil priznani vinski strokovnjak Ted Lelekas, so gostje uživali v harmoničnih povezavah med kompleksnimi šampanjci Krug in edinstvenimi jedmi Tomaža Kavčiča. Večer pa je dodatno popestril hrvaški glasbenik Petar Grašo, ki je s svojim nastopom poskrbel za čarobno vzdušje.
This slideshow requires JavaScript.
Tomaž Kavčič: mojster tradicije in inovacije
Chef Tomaž Kavčič, edini ambasador hiše Krug v regiji, je ponovno dokazal, zakaj njegovo kulinariko označujejo za “kuhinjo spektakla”. Kot četrta generacija Gostilne pri Lojzetu spoštuje dediščino in lokalnost, ki ju s pomočjo inovacij dviguje na svetovni nivo.
»Da lahko za hišo Krug kuham doma, si štejem v posebno čast. Njihova tradicija in spoštovanje okolice sta mi blizu, saj tudi sam verjamem v moč lokalnih sestavin in trajnostne naravnanosti,« je povedal Kavčič.
Večer, ki je povezal cvet in šampanjec, je bil praznik individualnosti, prijateljstva in visoke kulinarike. Tomaž Kavčič je znova dokazal, da njegova kuharska mojstrovina presega meje – tako geografske kot ustvarjalne.
Foto: Žiga Intihar