V Ljubljano prihaja festival Europa Cantat 2021

Ljubljana bo med 17. in 22. julijem gostila pomemben mednarodni zborovski dogodek

Mednarodni festival, ki ga vsake tri leta gosti druga evropska država in ki privablja domače ter tuje občinstvo, organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. Pričel se bo v soboto, 17. julija, ob 21. uri na Kongresnem trgu z glasbenim spektaklom v režiji Mateja Filipčiča. Na dogodku bodo zbrane med drugim nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj festivala, minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik Evropske zborovske zveze Carlo Pavese, ki bo goste pozdravil skupaj z v. d. direktorico Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Metko Šošterič. Festival bo odprl podžupan Mestne občine Ljubljana Dejan Crnek. Dogodek, ki ga bo v neposrednem prenosu predvajala RTV Slovenija, bo v primeru slabega vremena potekal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Po besedah Metke Šošterič, v. d. direktorice JSKD, je pred nami pester in vsebinsko zelo bogat teden, ki prinaša največ, kar je v danih okoliščinah možno: zveneča imena glasbenih zasedb in predavateljev iz tujine ter odlične dogodke. Programska vodja Europa Cantat 2021 Mihela Jagodic je poudarila, da bodo v živo izpeljali koncerte vabljenih domačih in tujih zasedb na odličnih lokacijah v središču Ljubljane, precej programa pa so preselili na splet. Del ga bo potekalo tudi v hibridni obliki – z izvedbo v živo pred občinstvom in na spletu.

Svetovne zborovske zvezde v Ljubljani

Ljubljano bo med festivalom obiskalo nekaj izjemnih glasbenih zasedb iz tujine, ki bodo predstavile različne glasbene sloge. Nastopili bodo britanska vokalna skupina Tenebrae, ki v mednarodnem zborovskem svetu velja za čisti presežek, nemška zasedba Singer Pur, ki različne glasbene sloge poustvarja že 25 let, danska slogovno posebna a cappella pop skupina Postyr in vrhunski moški barbershop kvartet Ringmasters s Švedskega.

Cikel, posvečen slovenskemu zborovskemu petju

Letošnji festival Europa Cantat posebno pozornost posveča bogati slovenski zborovski dejavnosti, ki je ena izmed najbolj množičnih oblik ljubiteljske kulture pri nas, domači profesionalni zbori pa dosegajo odmevne mednarodne uspehe. Odlični pevski zbori bodo v ciklu koncertov Prisluhni Sloveniji predstavili dela slovenskih skladateljev. Poleg tega bomo lahko prisluhnili popularni zasedbi Perpetuum Jazzile, Zboru Slovenske filharmonije, Dekliškemu pevskemu zboru sv. StanislavaKomornemu zboru KGBL in Komornemu zboru Megaron. 

Spletna televizija Europa Cantat

Med dogodkom bo delovala tudi spletna televizija Europa Cantat, na kateri bodo vsak dan med 8.45 in 17.30 predvajali bogat izobraževalni glasbeni program. Tisti, ki jih to zanima, se bodo tako lahko seznanili z zborovsko literaturo, se virtualno udeležili enodnevne pevske delavnice, spremljali intervjuje z zborovskimi strokovnjaki in poslušali studijske koncerte, tujemu občinstvu pa bodo v različnih prispevkih predstavljene vse lepote Slovenije.

 

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si