Znaki menopavze na koži? Preverite, kako jih ublažiti!

Francoska dermokozmetična znamka Vichy predstavlja močno novost v liniji neovadiol – za kožo #brezpavze v menopavzi.

Vichy želi ženske spodbuditi in opolnomočiti, da brez zadržkov spregovorijo o potrebah in težavah v menopavzi. Znamka se zaveda, kako pomembno je, da se vsaka ženska počuti udobno v svoji koži, še posebej v občutljivem obdobju menopavze. To ni vedno lahko doseči, še posebej pa, ko se ženske v zreli dobi soočijo s prvimi znaki hormonske nevihte, ki jo pogosto spremljajo neprespane noči in nihanje razpoloženja.

Od simptomov staranja in vstopa v menopavzo je celo za polovico žensk veliko težje s partnerjem in družino odkrito spregovoriti o tem pomembnem obdobju življenja. Francoska dermokozmetična znamka Vichy je kot vodilna  na tem področju, z 20-letnim strokovnim znanjem na področju nege zrele kože, predstavila inovativno linijo izdelkov Neovadiol, ki je bogatejša za napredno formulacijo s proxylanom in izvlečkom sene, ki vplivata na specifične znake menopavze na koži. Poleg kakovostne nege, prilagojene potrebam kože v menopavzi, Vichy zagovarja načelo #brezpavze v menopavzi, zato predstavlja spletno platformo Menotalks za ženske v zrelih letih in njihove bližnje, ki jih želijo razumeti in jim ponuditi podporo.

Vichy ženskam sporoča, naj ponosno nosijo svoja leta, odkrito spregovorijo o težavah in upoštevajo nasvete strokovnjakov, ki jim bodo v novem življenjskem obdobju pomagali ohraniti zdravje, lepoto in samozavest.

This slideshow requires JavaScript.

Spremembe so tukaj – sprejmimo jih!

V obdobju menopavze ženske največkrat obiskujejo ginekologa, zaradi težav, ki se začnejo pojavljati po 40. letu starosti in preidejo v čas t.o. menopavznega prehoda, nam je zaupala Renata Završnik Mihič, dr. med. spec. gin.»Najprej jih preseneti nereden menstruacijski ciklus, občasno vmesni  krvavkasti izcedki, ki jih vznemirjajo. Nato opazijo nočno potenje, tako da se morajo ponoči preoblačiti  in zavoljo tega je moten njihov  spanec.  Posledično so zaradi nespečnosti utrujene. Preseneča jih tudi, da so kronično brez energije in da občasno pozabljajo stvari ter da ne zmorejo več opravljati naenkrat več stvari hkrati,, torej da čutijo mejo pri vsakdanjih opravilih«, je dejala ginekologinja.

Menopavza vpliva tudi na postavo, saj se zaradi sprememb v metabolizmu pričnejo kopičiti kilogrami, telesna pa teža raste, kljub dieti in gibanju. »Vstop v menopavzo se odraža predvsem v hormonskih spremembah, torej nižjih koncentracijah spolnega hormona estrogena ter višjih koncentracijah stresnega hormona kortizola. To je poglavitni vzrok za znane neprijetnosti med menopavzo. Zato ženske v menopavzi hitreje izgubljajo pusto telesno maso, pridobivajo maščobno maso (predvsem visceralno, torej v predelu trebuha) ter imajo nižjo porabo energije v mirovanju. Presnova se upočasni«, je dodala Kaja Teraž, mag. dietet. in mag. kin.

S kakšnimi spremembami pa se sooča koža v obdobju menopavze in perimenopavze? »V menopavzi se odvijajo znatne spremembe v vseh plasteh kože. Ohlapnost, povešenost, neelasatičnost kože in pojav gub povzročajo spremembe v spodnji plasti kože (dermisu), kjer prihaja do zmanjšanega delovanja fibroblastov, ki proizvajajo kolagen in elastična vlakna, znatno se zmanjša količina glikozaminoglikanov v medceličnem prostoru, ki imajo sposobnost vezave vode«, pravi Aleksandra Dugonik, dr. med. spec. derm. Kljub številnim opisanim spremembam, so vidne spremembe kože t.i. biološkega staranja večinoma počasne in diskretne, če nismo kože tekom življenja okvarili s sončenjem. Fotostaranje kože ima znatno večji vpliv na zunanji videz kože, spremembe pa se lahko izrazijo že okoli 40. leta starosti, dodaja dermatologinja. Kakšna pa je rešitev za nego kože v zrelih letih?

Vichy inovacija: izvleček sene proti kortizolu

Vichy je svoje strokovno znanje o vidnih učinkih hormonskih sprememb na koži usmeril v razvoj linije Neovadiol – revolucionarne rešitve, ki blaži znake menopavze na koži. Formulacija dnevnega in nočnega nadomestnega kompleksa, ki je doslej pridobila zaupanje velikega števila žensk, je zdaj obogatena z izvlečkom senenih semen(Cassia), ki blaži škodljive učinke kortizola. Povečano izločanje stresnih hormonov v menopavzi ob zmanjšanju ravni estrogena namreč pospeši obstoječe znake staranja: zmanjša se nastajanje kolagena in hialuronske kisline, gube so globlje, koža izgubi sijaj in elastičnost, izguba lipidov pa povzroči akutno suhost.  Študije so pokazale, da izvleček senenih semen poveča sintezo kolagena za 13 % in regeneracijo hialuronske kisline za 99 %. Rezultat so zmanjšane gube, napeta koža in bolj sijoča ​​polt.

Inovativna formula je prisotna v kremah za obe fazi menopavze: NEOVADIOL protokol za povečanje gostote kože v perimenopavzi in NEOVADIOL obnovitveni protokol za postmenopavzo. Poleg izvlečka sene, rastline, katere listi se uporabljajo za odvajalni čaj, celotna izboljšana linija vsebuje proxylan, ključno učinkovino, ki dokazano vpliva na čvrstost kože, debelino povrhnjice, enakomernost kože in zmanjšuje lise, pa tudi niacinamid, vitamin z močnim antioksidativnim učinkom. Protokol za perimenopavzo vsebuje hialuronsko kislino, ki zapolni in popravlja gube, postmenopavzalni protokol pa vsebuje omega kisline, ki obnavljajo izgubo lipidov.

Inovativne kreme za obe fazi menopavze navdušile tudi Zvezdano Mlakar

Protokol NEOVADIOL za povečanje gostote kože v perimenopavzi vključuje dnevno nego za gostoto in polnost kože v perimenopavzi ter nočno nego za gostoto in obnovo kože v perimenopavzi, ki deluje hladilno. Klinične raziskave so dokazale, da koža postane bolj gosta in gladka, občutek suhosti se zmanjša za 50 odstotkov, tonus pa se izboljša za 39 odstotkov.

Obnovitveni protokol za postmenopavzo vključuje hranljivo dnevno nego Neovadiol za kožo v postmenopavzi in hranljivo nočno nego Neovadiol za čvrstost kože v postmenopavzi.

Na nego Neovadiol za kožo v zrelih letih prisega tudi Zvezdana Mlakar, priznana igralka in TV voditeljica:

»Zavedam se, da nisem več stara 20, 30 ali 40 let, prav tako ne morem izgledati tako mlada. Tega si niti ne želim! Želim si pa, da moj videz, tudi videz moje kože, odraža moje notranje počutje. Sem živa, mladostna, kreativna, polna energije in želim si izgledati sveže, najboljše, kar lahko. Zato vsak večer vedno (vedno!) odstranim težki make-up, ki ga pogosto nosim zaradi svojega poklica, nanesem serum in nočno nego. Zjutraj ritual ponovim – čiščenje in dnevna nega. Samo z dosledno rutino nege lahko dosežeš pravi rezultat! Linija Neovadiol je moja odlična zaveznica na tej poti.«

Prisluhnite nasvetom strokovnjakov

Hormonske spremembe v menopavzi negativno vplivajo na kakovost las, vendar se seznam težav v tej starosti ženske s tem ne konča. So različne in zelo individualne, vključujejo nespečnost, vročinske valove, pridobivanje teže, suhost sluznice, ki otežuje intimne odnose, nihanje razpoloženja, zmanjšan libido.

Nasveti strokovnjakov

Nespečnost in nočno potenje sta med najtežjimi simptomi menopavze. Predstavljamo še nekaj nasvetov strokovnjakov za življenje #brezpavze v menopavzi:

Prilagodite prehrano: zavezniki zdravja v menopavzi so losos, skuša, lanena semena, listnata zelenjava, mleko in mlečni izdelki, mandlji, sončnična semena in stročnice. Izogibati se je treba sladkarijam in pekovskim izdelkom.

Razgibajte se: fizična aktivnost dokazano lajša skoraj vse neprijetne simptome v tem obdobju. Ne vpliva le na mišice in kosti, temveč tudi na duševno zdravje, saj endorfini, ki se sproščajo pri vadbi, izboljšujejo razpoloženje.

Izberite nego, prilagojeno zreli koži: aktivne sestavine, ki delujejo proti posledicam padca hormonov, bodo pripomogle, da bo koža postala čvrstejša, sijoča in vidno mlajša. Ne pozabite poskrbeti za vrat, dekolte, roke in lase.

Izberite hobi: številke ženske se začnejo ukvarjati z dejavnostmi, za katere prej niso imele časa, potovati, hoditi in ustvarjati nove odnose.

Poiščite nasvet strokovnjaka: če težave bistveno vplivajo kakovost življenja, se posvetujte z zdravnikom.

Redni pregledi: bodite še posebej pozorni na redne ultrazvoke in mamografije dojk ter ginekološke preglede, ne glede na to, ali ste »pred vrati« menopavze ali ne.

Podpora okolja je izjemno pomembna  za ženske v menopavzi in zato vas Vichy vabi k boljšem razumevanju partnerk, mam, babic, sester, sodelavk, sosed in vseh ostalih dam, ki so v tem življenjskem obdobju. Za več priporočil obiščite spletno stran Vichy kjer so na voljo nasveti strokovnjakov, tukaj pa lahko najdete tudi več informacij o izdelkih Vichy. Z ustrezno nego in nasveti strokovnjakov je lahko menopavza #brezpavze!

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si