12. festival Bralnice pod slamnikom: Do konca in naprej

Miš založba iz Doba pri Domžalah je tudi letos pripravila že tradicionalni mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom. Letos potekajo Bralnice že dvanajstič, trajale pa bodo od sredine marca pa vse do konca majskih dni, za uvod v festivalsko dogajanje pa so organizatorji pripravili strokovno srečanje v Knjižnici Domžale.

Letošnja rdeča nit festivalskega dogajanja se spleta okrog pustolovskih in zgodovinskih knjig za mlade, in prav tej temi so namenili glavno mesto tudi na strokovnem srečanju, ki se je sredi marca odvilo v Knjižnici Domžale. Z dogodkom z naslovom Do konca in naprej: čar pustolovskih in zgodovinskih mladinskih romanov, ki je potekal hibridno, so organizatorji zapluli v začetek pisanega festivalskega dogajanja. Strokovno srečanje so oplemenitili izbrani strokovnjaki s področja literature, kot so dr. Dragica Haramija, Anita Dernovšek, dr. Miha Kovač in Gašper Kvartič, organizatorji pa so na srečanje, ki ga je odlično moderiral Ambrož Kvartič, povabili tudi pisatelja Igorja Karlovška in Sebastijana Preglja ter ugledno knjižno urednico dr. Tino Bilban.

FOTO: Utrinek s strokovnega srečanja, dogodka, ki predstavlja uvod v letošnje festivalsko dogajanje dvanajstih Bralnic pod slamnikom. Na fotografiji (od leve) pisatelj Igor Karlovšek, knjižna urednica dr. Tina Bilban, pisatelj Sebastijan Pregelj in povezovalec dogodka Ambrož Kvartič.

Miš založba je tudi letos k sodelovanju pri organizaciji tradicionalnega mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom – kot vsa leta doslej ga tudi tokrat sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Občina Domžale –povabila knjižnice z različnih koncev Slovenije. Kot v preteklosti so se povezali z domačo Knjižnico Domžale, poleg nje pa pri festivalu sodelujejo še Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Kosovelova knjižnica Sežana, Mariborska knjižica, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota ter Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Na Bralnicah pod slamnikom pa ne gre brez tradicionalnega ustvarjalnega natečaja, ki je letos prepreden s tematiko pustolovskih in zgodovinskih mladinskih romanov. Nagrajence natečaja bodo organizatorji razglasili na uradnem zaključku festivala konec maja na prireditvi na prostem.

Letošnje Bralnice pod slamnikom kot tujega gosta vabijo medse avstralskega pisatelja Barryja Jonsberga, avtorja knjig Moje življenje kot abeceda, Pesem, ki jo lahko slišim le jaz in Ujemi me, če padem. Srečanje z njim se bo odvijalo v sredo, 6. aprila ob 8.30 uri, in sicer po spletu, kot vedno ga bo vodil Boštjan Gorenc Pižama, potekalo pa bo v soorganizaciji z Mariborsko knjižnico.

 FOTO: Festival Bralnice pod slamnikom vsako leto gosti tudi ugledne tuje goste. Letos bo to avstralski pisatelj Barry Jonsberg.

V sklopu festivala je izšla slikanica Ne pozabi na naslov!, ki sta jo ustvarila Gaja Kos in ilustrator Jaka Vukotič. Namenjena je predšolskim otrokom in učencem prve triade. V sklopu festivala jo bodo organizatorji podarili domžalskih vrtčevskih skupinam, ki sodelujejo v projektu Pravljični palček.

Med številnimi festivalskimi dogodki – letos se jih bo odvilo več kot 70 na različnih koncih Slovenije – pripravljajo organizatorji tudi razstave uveljavljenih ilustratorjev Petra Škerla, Andreja Brumna Čopa in Marte Bartolj ter ustvarjalne delavnice.

FOTO: Naslovnica knjige Ujemi me, če padem avtorja Barryja Jonsberga, letošnjega tujega festivalskega gosta na Bralnicah pod slamnikom.

Več informacij o festivalu preberite na spletni strani.

Naslovna slika: slikanica Ne pozabi na naslov!, ki sta jo ustvarila Gaja Kos in ilustrator Jaka Vukotič.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si