Preplet glasbene in gastronomske umetnosti

Združenje SAZAS k.o. se je s svojim projektom Okusi slovensko glasbo pridružilo razstavi »Ustvarjalnost je super hrana«, ki bo na ogled od 1. 8. do 15. 9. 2021 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani.

Pri projektu Okusi slovensko glasbo so v ospredje postavili avtorje glasbe, saj združenje uveljavlja njihove pravice in imetnike pravic na avtorsko zaščitenih glasbenih delih. Ker je glasba univerzalni jezik, si je blizu tudi z okušanjem, zato so v projektu Neisho, Jožeta Potrebuješa in Andreja Šifrerja, slovenske avtorje prepoznavnih skladb, soočili z mladim inovativnim kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem in tako dobili sveže jedi, navdihnjene s slovensko glasbo. Ta je prejemnik številnih odličij, prestižnih nagrad ter tudi lastnik naziva mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault & Millau Slovenija. Ob kuhanju z glasbo navdihnjenih jedi je dejal. »Spoštujem lokalne sestavine, zato spoštujem tudi lokalno glasbo. V veliko čast mi je bilo ustvarjati jedi v družbi legendarnih slovenskih glasbenikov in njihovih zimzelenih pesmi. Upam, da moje jedi navdihnejo tudi vas, ko boste poslušali slovensko glasbo in poskušali zvabiti njihovo esenco na krožnik.« V nadaljevanju opisujemo, kako je sam doživel tri skladbe, Vrhovi, Krokodilčki in Za prijatelje, in vas hkrati sprašujemo, kakšno jed bi skuhali vi ob omenjenih skladbah.

Neisha: Kjer se vrhovi dotikajo neba … 

Neishina pesem, ki je služila kot uvod v prvo jed, je bila skladba Vrhovi. V kuharjevi glavi ob poslušanju umetnice ni bilo težko ustvariti mojstrovine, v morski soli pečene pese. »Skladba se dogaja v Trstu. Misel na to nas popelje na morje in sol. Nato se zgodi zlomljeno srce, kar ponazarja rdeča barva. Zato smo uporabili rdečo peso, ki je bila pečena v soli. Če jo želiš zaužiti, je potrebno razbiti sol. Zgodbo dopolnjujeta pire sladkega krompirja, ki ponazarja valove in slanost morja, ter ocvrt ješprenj, ki predstavlja kamenčke na morski plaži, o kateri prepeva tudi pesem. Jed zaokroži okisan koromač, ki pogosto raste ob obali in vsebuje svežino morja in neba,« je dejal Mojmir Šiftar, ki v jedi ni uporabil mesa, saj je Neisha vegetarijanka.

 

Jože Potrebuješ: Le poglej njen nasmeh, krokodilčke v očeh

Skladbo Krokodilčki pozna vsak Slovenec. Mojmir Šiftar je ob poslušanju najbolj prepoznavne skladbe Čukov dobil zanimivo idejo za sladico: »Piše se leto 1992, nas pa je skladba popeljala v nostalgijo in prebudila spomine. Ena najbolj priljubljenih sladic tistega obdobja je bila zagotovo banana split. V tistem času banan ni bilo v izobilju in banana split je bila razkošna sladica. Ker danes živimo drugače, smo prenovili banano split. To pomeni, da smo smetano in banano združili v peno, vaniljo pa dodali v obliki sladoleda. Čokolada so luske, ki predstavljajo krokodiljo kožo in zaokrožijo okus te sladice.«

 

Andrej Šifrer: Saj za prijatelje si je treba čas vzet’

Ljudje so skladbo Za prijatelje posvojili, še posebej ko je zmagala na Slovenski popevki leta 1998, tako pri poslušalcih kot žiriji. Na neki način je postala sodobna, slovenska himna. Mojmir Šiftar je ob Andrejevi himni ustvaril jed, ki se je ne bi branila nobena družba prijateljev: »Prijateljstvo je ena najmočnejših vezi, kar jih pozna človeštvo. Pravi prijatelji so z nami za vse življenje in z njimi si delimo le najboljše, čemur pritrjuje tudi besedilo pesmi. Zato je osnova jedi telečja krača, skupaj z bezgom, saj se ta še posebej dobro poda teletini. Kračo smo nato nadrobili, oblikovali v kroglice in ocvrli. Tako smo dobili »comfort food«, ki še posebej prija v družbi prijateljev.« Zanimiva jed je teknila tudi Andreju, ki ne skriva, da uživa v gurmanskih presežkih.

Hrana ima sicer letos pri nas posebno mesto, saj je Slovenija nosilka prestižnega naziva evropska gastronomska regija 2021. Zato je za piko na i pri projektu poskrbel prof. dr. Janez Bogataj, ambasador projekta Evropska gastronomska regija Slovenija 2021: »Kadar se združijo različne umetnostne zvrsti, lahko vedno nastane kaj dobrega, celo okusnega. Tako je tudi z glasbeno in gastronomsko umetnostjo, ki sta lahko prepletena dvojica. Mojstrovine glasbenikov lahko navdahnejo gastronomsko ustvarjalnost kuharjev, lahko pa kuhane, pečene, ocvrte, dušene in še kako pripravljene mojstrovine kuharjev spodbudijo glasbeno ustvarjanje.

GRAZIA je nad inovativnim projektom izjemno navdušena in že komaj čaka, da si lahko ogleda razstavo. Tudi vas vabimo, da se sprehodite po njej in slovite slovenske skladbe podoživite še na malce drugačen način.

FOTO: Suzan Gabrijan in Jure Novak

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si