Za nami je zadnji poletni mesec in čas je, da zopet zavihamo rokave in se spopademo z novimi izzivi. September že res pomeni konec poletnih radosti, a hkrati tudi svež začetek in nove priložnosti. Morske spomine bodo zamenjali osupljivi prizori narave, ki nam bo obarvala jesen, nižje temperature pa dopustile, da bomo tudi v kuhinji zopet lahko preživeli malo več časa. Med jesenskimi obveznostmi poiščite čas za slastne in kakovostne obroke, ki vas bodo nasitili ravno prav, da boste polni vneme pripravljeni na vašo naslednjo nalogo.
Ravno takšen recept je v sodelovanju z Rio Mare pripravila mojstrica hitrih in zdravih jedi Ana Žontar Kristanc. Uporabila je bučke, ki še kar rastejo na domačih vrtovih, s katerimi je nadomestila tortilje, vanje pa zavila Rio Mare Insalatissime z dodatkom kvinoje.
Rio Mare Insalatissime združujejo nezamenljiv okus tunine Rio Mare z dišečo zelenjavo, v nekaterih različicah pa tudi s slastnimi žiti in stročnicami, za hiter in uravnotežen obrok. Ker je že pripravljena, si jo lahko privoščite kadarkoli, zahvaljujoč posebni embalaži, ki ohranja svežino, okus in prehranske lastnosti brez dodanih konzervansov. Idealne so za kosilo, tako v pisarni kot parku ali za hitro in lahko večerjo. Rio Mare Insalatissime bodo vaš zvesti spremljevalec v vsaki situaciji, predvsem pa takrat, ko si boste zaželeli hiter in okusen obrok. Lahko jih uporabite samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi sestavinami ustvarite krožnik italijanskih dobrot. Izbirate lahko med 8 različnimi okusi, v letošnjem letu pa izstopajo tri nove slastne različice – čičerika, leča in kvinoja. Naj gurmanski skok v jesen popestri Rio Mare Insalatissime.
V receptu Bučkine enchilade, nadevane s tunino kvinojino solato, preverite, kako lahko v vaše kuhanje vnesete Rio Mare Insalatissime, ki se tako izkaže za še bolj okusno in praktično sestavino.
Sestavine:
2 večji cukini bučki
4 Rio Mare Insalatissime kvinoja
1/3 čajne žličke suhega česna
1/3 čajne žličke suhega origana
1/3 čajne žličke sladke paprike v prahu
1 slaba pest topljivega sira – edamec, gavda, mocarela
1/2 pesti naribanega čedarja – opcijsko
svež origano za končni dekor
Sestavine za paradižnikovo omako:
300 ml finih paradižnikovih pelatov
1/2 čajne žličke suhega česna
1/2 čajne žličke suhega origana
1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
čili v prahu – opcijsko
1/2 čajne žličke soli – po okusu
1-2 žlici javorjevega sirupa – ali 1-2 čajni žlički sladkorja
Opis priprave:
Bučkama odrežemo krajne dele in jih na mandolino narežemo na dolge trakove. Posolimo in pustimo stati 10-15 minut. Vmes v skledo dodamo tunino kvinojino solato. Naribamo in zmešamo oba sira. V eni posodi dodamo vse sestavine za paradižnikovo omako in zmešamo. Vse krajne dele in robove bučk, ki se niso lepo naribali, na drobno zmešamo. Malo posolimo in dodamo origano, sladkor, papriko in česen. Premešamo. Na dno pekača dodamo 2/3 paradižnikove omake in narezane začinjene bučke. Premešamo. Ko bučke spustijo vodo, jih popivnamo s papirnato brisačko in po dve skupaj združimo ter nadevamo s solato, kot vidite na slikah. Zvijemo in odlagamo na omako v pekač. Na koncu čez vsako bučkino enchilado dodamo malo paradižnikove omake in potresemo z mešanico sirov. Pečemo v segreti pečici na 200 stopinj 10-12 minut, da je bučka še vedno malo čvrsta. Potresemo s svežim origanom ali peteršiljem in takoj postrežemo.
Za več receptov z izdelki Rio Mare obiščite spletno stran www.riomare.si/recepti in spremljajte Facebook stran www.facebook.com/Rio.Mare.Slovenija.