V Zalando omari: Sestavi svojo kapsulno garderobo z Nežo Spruk

Kaj sploh je kapsulna garderoba?

To je 30 kosov oblačil, ki se med seboj poljubno kombinirajo. Sestavljajo jo klasnični, osnovni kosi nevtralnih barv, s katerimi lahko narediš nešteto različnih kombinacij za vse priložnosti. Enostavno, premišljeno, varčno, predvsem pa okolju in tebi prijazno!

 Kapsulna garderoba je izbor zamenljivih kosov oblačil, ki se med seboj dopolnjujejo in kombinirajo. Pogosto so to klasični kosi, ki nikoli ne gredo iz mode in so sestavljeni predvsem iz nevtralnih barv. Kapsulna garderoba ti omogoča, da z majhnim izborom oblačil ustvariš veliko različnih stylingov. In kar je najbolj pomembno, to je manjša kolekcija oblačil, ki jih imaš rada in jih z veseljem nosiš vsak dan.

Poglej kako je Neža sestavila svojo kapsulno garderobo za Zalando. 

 

3 razlogi, zakaj je dobro imeti kapsulno garderobo

1.manj stresa pri jutranjem oblačenju

2. prihranek časa in denarja

3. prijazno do okolja, saj se oblačila nosijo dlje

 

Preglej, izprazni, dopolni 

Ko načrtuješ svojo kapsulno garderobo, najprej preglej vsa oblačila, ki jih imaš in ugotovi, katera želiš vključiti vanjo. Podari naprej ali oddaj vse, kar ti ni všeč, kar se ti ne prilega, kar ni v tvoji barvni paleti ali kar ni po tvojem okusu. Po kakšnih kriterijih se ravnaš, ko organiziraš svojo garderobno omaro? Za vsak kos oblačila se vprašaj: “Kdaj sem nazadnje to oblekla?” Če nečesa nisi oblekla več kot eno leto, ta kos pač ne sodi v tvojo kapsulno garderobo.

 

3 pravila, ki ti bodo v pomoč pri odločanju, kaj ostane in kaj gre

1. Všeč mi je in to bi oblekla jutri. Ta oblačila imaš rada, prilegajo se tebi in tvojemu življenjskemu stilu, z veseljem jih nosiš. Vsekakor obdržiš v omari.

2. Mogoče? Ti kosi oblačil se ti morda ne prilegajo popolnoma, imajo le še sentimentalno vrednost ali pa preprosto še sama ne veš, zakaj jih ne nosiš več. Vsa ta oblačila daj v škatlo in jih shrani. Tiste, ki jih do konca sezone niti enkrat ne oblečeš, podari naprej.  

3. Tega najverjetneje ne bi več nosila. Brez slabe vesti te kose zapakiraj in jih podari naprej.

 

Predno greš v akcijo, imej v mislih:

Ključ do funkcionalne kapsulne omare je, da se vsi kosi med seboj ujemajo. Če ti manjka kakšen kos, še pred nakupovanjem ugotovi, kaj zares potrebuješ. Osredotočenost pomaga pri nakupih funkcionalnih kosov. 

 

5 vprašanj, ki se jih je dobro vprašati pred nakupom

1. Ali gre to oblačilo skupaj s 3 drugimi kosi v moji kapsulni garderobi?

2. Koliko stylingov lahko ustvarim s tem oblačilom?

3. Ali ustreza mojemu osebnemu stilu?

4. Ali mi kroj in tkanina ustrezata?

5. Kako se ujema z mojim življenjskim stilom?

Razmisli tudi o tem, kakšen izrez ti je ljubši. So ti bolj všeč ozke hlače? Kavbojke z visokim ali nizkim pasom? Se počutiš bolje v kratkih, dolgih ali prevelikih puloverjih? Razmisli o vseh mogočih stylingih oblačil in izberi tistega, ki ti najbolje pristoji.

Priporočamo tii, da preudarno izbiraš materiale svojih oblačil. Na primer, raje izberi naravna vlakna, kot sta lan in organski bombaž, ker so bolj trajnostna in zračna.

This slideshow requires JavaScript.

Poglej Nežine brezčasne kose kapsulne garderobe na Zalando.

Čas je, da se lotiš dela!

Ni treba upoštevati vseh pravil, naredi tako, kot tebi najbolj ustreza. Izberi barvno shemo z različnimi nevtralnimi barvami kot so bela, peščena, črna, siva ali mornarsko modra. Te barve se super ujemajo med seboj in tudi z drugimi barvami. Ker bo večina tvojih oblačil v nevtralnih barvah, bodo torej vsa enostavna za kombiniranje med seboj! Nato pa lahko dodaš še nekaj udarnih, izstopajočih barv, ki so ti všeč in pristajajo tvojemu tenu kože. Če so ti všeč vzorci, vsekakor dodaj še kos ali dva. Pazi le, da bodo ti vzorci brezčasni in da v nekaj mesecih ne bodo iz mode. Črte ali pike so vedno dobra izbira. Ko imaš zbrana vsa oblačila, ki jih potrebuješ, pa seveda ne pozabi na plašče, čevlje in druge modne dodatke.

Tvoja kapsulna garderoba bi morala biti zdaj popolna! Ti še kaj manjka?

Poišči manjkajoče kose, ki jih potrebuješ v svoji kapsulni garderobi na Zalando.si.

Podobni prispevki

Copyright 2015 - www.grazia.si